Hjärtstartare räddar liv!

Varje dag får ungefär 20 människor plötsligt hjärtstopp i Sverige och när det händer börjar en kamp mot tiden. Med en hjärtstartare ökar chansen för överlevnad markant.

En hjärtstartare, eller en defibrillator som den också kallas, är en apparat som genom att analysera hjärtverksamhet kan skicka en elektrisk stöt till hjärtat. Det är den mest effektiva hjälpen vid ett hjärtstopp. Hjärtstartaren ger, genom en elektrisk stöt, en omstart till hjärtat vilket kan göra att hjärtat återfår en normal rytm igen.

Vid ett plötsligt hjärtstopp är det viktigt att HLR påbörjas direkt för att ge den drabbade en chans till överlevnad.

Utbildning och information om vart den närmaste hjärtstartare finns placerad är avgörande vid en akut situation. Även om det är svårt är det viktigt att försöka behålla ett lugn. En trygghet är då att de flesta hjärtstartare är självinstruerande. Det betyder att hjärtstartaren berättar i steg vad användaren ska göra genom tydliga instruktioner.

För att alla ska kunna känna sig trygga vid ett eventuellt användande är utbildning en viktig del. Utbildning i första hjälpen och HLR/AED bidrar till större trygghet vid en eventuell krissituation. Alla arbetsgivare bör ha en utbildningsplan inom företaget där alla ges möjlighet att delta på utbildning inom en planerad tidsram.

Idag är det hjärtstartarens dag och vad passar då bättre än att hylla denna livsavgörande produkt. I varje företag och allmän lokal borde minst en hjärtstartare finnas för att vid ett plötsligt hjärtstopp kunna rädda ett liv!

Funderar ni på att göra en livsviktig investering i form av en hjärtstartare? Kontakta Cupola, så hjälper vi er att göra rätt val för hjärtat.

Låt oss tillsammans hjärtsäkra Sverige!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply