Vilken handbrandsläckare lämpar sig var? ?

Har du någonsin funderat på varför det finns olika typer av handbrandsläckare? Kanske inte, men vi vill ändå förklara vilka olika typer av släckmedel som finns på marknaden och vad dess huvudområde är.

För att veta vilken typ av brandsläckare som lämpar sig bäst där du befinner dig just nu behöver du veta att det finns olika egenskaper på en handbrandsläckare. Eftersom det finns olika typer av bränder krävs det också olika typer av släckmedel. Dessa är uppdelade i A-, B-, C-, ­D och F-klass.

Klass A släcker bränder i glödande material så som trä, papper, tyg och andra fibrösa material. A-släckare innehåller vatten, skum eller pulver.

Klass B släcker bränder i vätskor som ex­empelvis oljor, bensin och lösningsmedel. B-släckare innehåller skum, pulver eller koldioxid.

Klass C släcker gasbränder. C-släckare innehåller pulver.

Klass F står för fettbrandsläckare. Klass F släcker bränder i matfett och matolja. F-släckare innehåller kaliumbaserad saltlösning.

Nu när vi har gått igenom de olika klasserna kommer vi till vilka olika sorters brandsläckare det finns på marknaden.

Pulversläckare

En pulversläckare släcker A-, B- och C-bränder och finns i storlekarna 2, 3, 4, 6, 9 och 12 kilo. Pulversläckare är inte frostkänslig och kan därför förvaras både inomhus och utomhus. Pulversläckare leder heller inte ström och är därför passande för bränder i elektroniska apparater. På minuskontot är att pulversläckarens pulver smutsar ner och kan vara svår att sanera.

Skumsläckare

En skumsläckare släcker A- och B-bränder. Eftersom skumsläckaren är frostkänslig bör den förvaras inomhus. Skumsläckaren består i huvudsak av vatten vilket gör den lätt att sanera. Vid användning mot elektrisk utrustning ska man vara aktsam och gärna koppla ur strömmen innan skumsläckaren används.

Koldioxidsläckare

En koldioxidsläckare släcker B-bränder genom att tränga bort syret i branden. Koldioxid lämnar inga spår efter sig och är inte heller strömledande. Med en koldioxidsläckare behöver du vara relativt nära branden vid användning. Tänk även på att koldioxid är känslig mot vind och rekommenderas för användning inomhus.

Fettbrandsläckare

Fettbrandsläckare släcker F-bränder. Fett som brinner kommer fort upp i mycket höga temperaturer det är därför viktigt att branden blir ordentligt nedkyld vid användning så inte branden uppstår igen. Använd aldrig vatten på en fettbrand.

Lithiumsläckare

Lithiumsläckare släcker A-bränder och är den enda typen av släckare som kan släcka en brand i lithiumbatterier. När gelen som Cupolas lithiumsläckare innehåller, sprutas på eldkällan skapas ett avkylande och lufttätt lager som kväver elden. Gelen avdunstar sedan och lämnar inga rester. Lithiumsläckare är lämplig för användning på elektrisk utrustning upp till 1000 volt.

Vår miljö

Det finns också brandsläckare som är framtagna för att ha så liten påverkan på vår miljö som möjligt. Cupolas Miljöskumsläckare är en av marknadens ledande släckare inom effektivitet släckningsförmågas, utveckling och kvalité. Detsamma gäller för Cupolas Lithiumsläckare som är 100 % miljövänlig.

Effektivitetsklass

Svenska handbrandsläckare ingår i en europeisk standard som heter SS-EN 3-7. A-, B-, C-, D och F –klass står för vilka typer av bränder som handbrandsläckaren kan släcka. Sifforna på en handbrandsläckare står för släckarens effekt. Ju högre siffra desto effektivare släckeffekt.

Förhoppningsvis brinner du lite mer nu för handbrandsläckaren och dess påverkan. Tveka inte att kontakta oss på Cupola – vi har den kunskap du behöver!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply